Starte bedrift – mye å tenke på

0_0_640_70_http___i.haymarket.net_.au_News_ipad_xero

image220-ellen-dokk-holmDet å starte sin egen bedrift er for mange bare en drøm, men det er noen som tar sats og skaper sin egen arbeidsplass. Det er mye som må tenkes på og gjøres før du er godt i gang, og her gir vi deg noen tips til hva som skal til:

Forretningsplan

Aller først bør du skrive en forretningsplan. Dette er rett og slett en plan som inneholder forretningsidè, kundegrunnlag, markedsføring, konkurrentinformasjon, økonomi, budsjett og hvordan finansiere oppstarten av bedriften og hvordan bedriften skal administreres. Det er viktig at du bruker litt tid på å skrive denne planen, og be gjerne en venn eller en du kjenner godt om å lese igjennom denne og komme med innspill til deg. Men, dersom du gjør dette, må du be denne personen om å behandle planen helt konfidensielt. Det er viktig at du holder dine planer tett til brystet.

Det finnes flere gode maler for forretningsplaner på nettet, se særlig
www.innovasjonnorge.no  og  www.bedin.no .

Selskapsform

Noe du også må ta stilling til når du starter en bedrift, er hvilken type selskapsform bedriften skal være. Det finnes flere typer selskapsformer, og de vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og noen velger ansvarlig selskap. Enkeltpersonforetak og ansvarlig selskap er selskapsformer der du som eier står personlig ansvarlig for selskapets gjeld. I et aksjeselskap, derimot, er du ikke ansvarlig for mer enn aksjeinnskuddet om selskapet skulle gå konkurs. Mange som starter sin egen bedrift er ofte i begynnelsen et enkeltpersonforetak og så går selskapet over til å bli et aksjeselskap med tiden.

Registrering av bedriften

På  www.bedin.no  vil du finne mye nyttig informasjon om hvordan du skal registrere bedriften din.

Oppstartskapital og egenkapital

Mange som starter sin egen bedrift har tenkt på dette i lang tid og har spart opp en del penger. Har du ikke så stort pengebeløp eller rett og slett ingen egenkapital, er dette noe du bør tenke nøye igjennom å etablere før du starter bedriften. Det koster å starte egen bedrift, du trenger som oftest både kapital i form av penger og til å betale utstyr. Mange benytter også de ulike støtteordningene som finnes. Ta kontakt med Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger. Som bank ser vi at noen også låner penger privat til oppstart av sin egen bedrift. Banker tilbyr bl.a. lån, kassekreditt, garantier og løyver.

Forsikring

Når du starter en bedrift er det viktig å passe på at du har forsikringene i orden. Noen forsikringer må du ha og noen bør du ha. Du må ha yrkesskadeforsikring, OTP (obligatorisk tjenestepensjon) og ansvarsforsikring for kjøretøy. Du bør ha uføreforsikring, ansvarsforsikring og brann- og tyveriforsikring. Det finnes i tillegg flere forsikringer som kan være fornuftig å ha, slik som reiseforsikring, helseforsikring. Ta kontakt med forsikringsselskaper og be om råd mht. din bedrift.

Jobb smart

Flere banker tilbyr gode nettbank-løsninger for nystartede bedrifter. Nettbanken gir deg oversikt over den løpende økonomien og mange har gode løsninger for bl.a. fakturering, skattetrekkskonto og kontroll av betalinger.

Ellen Dokk Holm, Småbedriftsøkonom i DNB.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest