Hva er EHF-faktura?

EHF_header

Hva er EHF-faktura, og hvordan sender jeg en slik med FakturaNett?

EHF står for Elektronisk HandelsFormat, og er en norsk utgave av EU-formatet “PEPPOL BIS”. En EHF faktura er obligatorisk hvis du ønsker å fakturere statlige og kommunale virksomheter. Enkelte private bedrifter bruker også EHF, og ser helst at du sender via dette formatet,  da det letter regnskapsføringen deres.

Slik går du frem

I FakturaNett er det enkelt å lage og sende en EHF-faktura. Men det er viktig å huske på en viktig ting: du må ha rett org.nr. til kunden din! Så det første du gjør, er å ta kontakt med din kunde, og få rett org.nr. fra dem. Husk at i stat og kommune, så opererer de gjerne med flere org.nr., så vær sikker på at du har det rette, og at det er riktig for EHF.

Org.nummeret legger du inn på kundekortet i fakturanett. Bare bruk tall, og ikke bokstaver eller mellomrom. Husk å klikk på “Lagre Endringer” knappen.

For å sjekke om org.nummeret er i basen til ELMA, bruk denne linken:

https://www.anskaffelser.no/verktoy/guides/mottakere-i-elma#query=&page=1

Lag faktura på vanlig måte

Lag din faktura på vanlig måte. På siden du kommer til etter at du trykker på “Opprett faktura og gå videre” – knappen, vil du finne en seksjon for EHF nede til høyre. FakturaNett vil nå automatisk søke opp kunden din, basert på org.nummeret du la inn på kundekortet.

Hvis mottakeren finnes i databasen for EHF, så kommer det opp en knapp (“Send via EHF”). Alt du trenger å gjøre er å klikke på denne knappen for å sende fakturaen.

Det som så skjer, er at FakturaNett automatisk sender ut din faktura i EHF format, til mottakeren via et såkalt “aksesspunkt”.

Send en allerede opprettet faktura på EHF

Hvis du har en faktura som allerede er laget, og ønsker å sende denne som EHF, så brukes samme fremgangsmåte. Du må forsikre deg om at riktig org.nr. er lagt inn på kundekortet. Det neste du gjør er å finne frem fakturaen du ønsker å sende.

På siden der du ser fakturadetaljene, så fins det en knapp: “Send via EHF nå”. Hvis ikke denne knappen kommer opp, så finner ikke systemet mottakeren, og du må legge inn riktig org. nr. på kundenkortet.

Lykke til med EHF-faktureringen!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest